Opbevaring af drikkevand

I denne artikel er der annoncelinks

Sådan opbevarer du drikkevand sikkert

Hvis du vil opbevare drikkevand i længere tid, er der nogle ting du skal være opmærksom på. I hvert fald hvis du gerne vil have vand, der hverken gør dig syg og som ikke smager dårligt. Det er nemlig ikke nok bare at hælde vand i hvilken som helst beholder du lige har ved hånden, hvis du vil gemme vand i længere tid.

  1. Drikkevand skal altid stilles et køligt sted (10 – 15 grader) 
  2. Drikkevand skal opbevares et mørkt sted og absolut ikke stå i solen 
  3. Drikkevand må kun opbevares i godkendte beholdere til drikkevand (se mere om det længere nede)
  4. Drikkevandet bør være i en helt lukket beholder. Hvis du tager vand fra beholderen, bør du udskifte det hele før det ryger tilbage på lageret. 

Du kan sagtens gemme postevand fra vandhanen. I Danmark har vi meget rent vand, hvilket er grunden til at vi bare kan drikke det fra hanen. Hvis du gerne vil opbevare drikkevand der kommer fra vandhanen, er det en god idé kun at tappe koldt vand.

Et alternativ til at hælde vand på dunke er at købe vand på flaske i butikkerne. Den løsning er også rigtig fin, da vand på flaske selvfølgelig er renset og klar til at blive drukket. Men det er let at bruge af flaskerne og glemme at få fyldt depoterne op igen. Desuden bør du ikke fylde de tomme vandflasker op igen og stille tilbage på dit lager – medmindre du hælder vandet fra flaskerne i en anden beholder når du vil drikke vandet og generelt sørger for at flasken er fuldstændig ren før den fyldes igen.

Hvilken beholder må drikkevand være i

Drikkevand bør kun være i godkendte beholdere til drikkevand. Godkendte beholdere til vand er uden BPA, PVC og DEHP. Og afgiver desuden ingen lugt eller smag til vandet. Med de regler er mange beholdere udelukket at bruge, eksempelvis dunke brugt til mad eller rengøringsmidler.

Du kan ofte se om en beholder er godkendt til drikkevand ved at se efter symbolet med glas- og gaffelsymbolet. Symbolet betyder at denne beholder eller dunk er godkendt til at indeholde drikkevarer. Hvis du er på udkig efter en drikkevare godkendt beholder på 5-20 liter kan vi anbefale denne foldbare dunk.

Du kan også genbruge drikkedunke eller flasker, men det kræver at de rengøres grundigt inden. Det kan du læse mere om, hvordan du gør, længere nede.

“Glas og gaffel” symbolet betyder at beholderen er godkendt til fødevarer og drikkevand

Hvor længe kan drikkevand gemmes?

Hvis drikkevand opbevares rigtigt, kan det holde sig i flere årtier. Hvis vandet hele tiden har stået mørkt og køligt i godkendte beholdere, så har vand reelt ingen udløbsdato. Dog vil vandet få en anderledes smag med tiden og miste sin “friskhed” simpelthen fordi det ikke er friskt mere. Men så længe vandet hverken lugter eller smager råddent, er det helt fint at drikke af. Husk at tappe koldt vand hvis du gerne vil gemme drikkevandet – fx som en del af dit nødberedskab af vand.

Hvor meget vand skal jeg gemme i mit nødberedskab?

En voksen skal gerne drikke 2-3 liter vand om dagen. Derudover bør du også indtænke vand til personlige hygiejne og madlavning. I artiklen “Udstyr: Vanddunke og opbevaring af vand” har vi beregnet hvor meget vand en familie på 2 voksne og 2 børn bør preppe.

Rent drikkevand af fuldstændig afgørende for os mennesker

Hvordan gør jeg en beholder rent til at indeholde drikkevand?

Hvis du har en beholder du gerne vil opbevare drikkevand i, men som ikke er ren, kan du godt gøre den ren. Der er forskellige måder at gøre en beholder klar til at indeholde drikkevand, men beholderen bør først og fremmest være godkendt til drikkevand/fødevarer. På den måde er du sikker på at beholderen ikke udskiller farlige og hormonforstyrrende stoffer.

Sådan gør du en vandbeholder helt ren:

  1. Skyld beholderen grundigt med sæbe og vand.
  2. Desinficer vandbeholderen + låg. Der er flere måder du kan gøre det på (se mere nedenunder). Lad det gerne stå i nogle timer eller dage.
  3. Skyl beholderen grundigt og lad den lufttørre helt
  4. Fyld vandbeholderen med frisk, kold vand fra hanen

Du kan desinficere vandbeholderen på flere forskellige måder. Du kan enten bruge Rodalon, der slår alle bakterier, vira og alger ihjel. Følg instruktionerne på flasken, men rationen bør være 1:10. Alternativt kan du også bruge enten brintoverilte eller klor til at desinficere beholderen.

Det er ikke en god idé at skolde beholderen med kogende vand. Selvom det varme vand vil kunne dræbe bakterier, kan det også skade selve beholderen og gør den deform.

Rensning af drikkevand

Som udgangspunkt kan du roligt fylde koldt vand fra vandhanen på dine vandbeholdere. Men hvis du vil sikre dig at drikkevand er endnu mere renset og rent, kan du gøre forskellige ting.

Du kan installere et vandfilter i dit hjem, som renser vandet. Nogle filtre systemer skal installeres omkring hjemmets vandforsynings rør. Andre kan “bare” sættes udenpå vandhanen og aktiveres når der er brug for det. Her skal du bare huske at skifte filteret regelmæssigt.

Alternativt kan du også købe produkter der kan gøre vandet mere rent. Et eksempel er vandrensende tabletter som du putter i vandbeholderen. Du kan finde nogle her: “Rens drikkevand tabletter

Nogle vil anbefale at bruge jod til at rense vandet. Jod desinficerer også vandet, men giver det også en grim bismag.

Den letteste løsning er dog “bare” at koge vandet og lade det køle af, før du opbevarer det. Det er simpelt husmoder trick, men det virker og det er også hvad myndighederne først og fremmest vil anbefale, hvis vandet skulle blive inficeret.