Hvad er prepping?

Prepping er aktivt at forberede sig på kriser og katastrofer. Prepping kan se forskelligt ud, men vil ofte indebære at sikre sig et lager af mad, drikke og andre vigtige forsyninger, at have en plan for forskellige scenarier ekstremt vejr, forsyningssvigt, pandemier etc. og at lære vigtige overlevelsesfærdigheder. 

Ordet “prepping” kommer fra det engelske ord “prepare”, som på dansk kan oversættes til “at forberede”. Prepping på dansk er derfor at forberede sig på kriser, katastrofer og nødsituationer i og udenfor hjemmet. 

Kriser kan se meget forskellige ud. Et eksempel er Covid-19 pandemien i 2020, hvor hele verden i lange periode mere eller mindre lukkede ned, og dagligdagsting blev sværere at gøre – og i nogle tilfælde helt umulige. 

En katastrofe kan være at forsynings kanalerne bliver afbrudt: Forestil dig at intet vand kommer ud af dine vandhaner, strømmen er gået eller alt internetforbindelse er brudt ned – hvad gør du så? Her vil “prepping” komme dig til stor gavn og det kræver en “prepper” mentalitet (Læs om “Hvad er en prepper?” længere nede).  

I en mindre skala kan en voldsom snestorm også betegnes som en krise, hvis du og din familie sner inde og ikke kan skaffe mad, drikke eller andre forsyninger i flere dage. 

Helt generelt handler prepping om at tage kontrol over din egen sikkerhed og tryghed ved at være forberedt på de værst tænkelige scenarier. 

eksempel på lager af mad for en prepper

Et lager af mad kan være en lifesafer i stort set alle typer af katastrofer og kriser.

Hvad er en prepper?

En “prepper” er en person, der i et større eller mindre omfang følger prepping praksisser. En “prepper” har forberedt sig på forudsigelige OG uforudsigelige begivenheder, og gjort tiltag for at være forberedt på hvis – eller når – de rammer. 

En prepper har ofte: 

  • Et større eller mindre lager af mad, vand og essentielle forsyninger
  • Udstyr der kan være afgørende ved forsyningssvigt/nedluk fx en nødradio
  • En plan for hvordan kriser skal håndteres – både hjemme og ude 
  • Tilegnet sig viden og evner der kan hjælpe i krisesituationer fx førstehjælp, overlevelse udenfor mv. 

Du kan være prepper og bo i en lejlighed, i et hus, på en gård eller helt ude i skoven. Det handler egentlig bare om at du har taget stilling til hvordan du, og din familie, kan overleve og komme igennem en krise, katastrofe eller nødsituation.

I hele verden ser vi mere og mere vildt vejr. Danmark er ingen undtagelse.

Prepping er et nødberedskab   

Forestil dig at internettet gik ned. Alle muligheder for at komme i kontakt med familie, venner – selv myndighederne – er væk. Strømmen går. Vandet kommer ikke ud af vandhanen. Hvad gør du nu? Er du forberedt?

De fleste af os har et lille førstehjælpskit liggende – et par plastre og nogle slatne forbindinger. Forestil dig at kommer til skade midt i kaosset som du står i. Eller bare at du er sneet inde med en voldsom skade, og ingen kan komme og hjælpe dig. Er du forberedt på det?

Forestil dig at du ikke kan forlade dit hjem. Hvor længe kan du holde dig og din familie mæt? Hvornår løber I tør for vand?

Prepping er et nødberedskab i dit eget hjem. Det er en plan for, hvad du gør, når “shits hits the fan”. En god plan for overlevelse i krisesituationen kan være forskellen på om du går ud i en snestorm og fryser ihjel over en pakke plastre, eller du kan holde dig selv og din familie i live i flere uger. 

Prepping handler derfor i høj grad om ansvarlighed og selvhjælp, hvor målet er at minimere sårbarheden over for eksterne trusler. Det handler om at være proaktiv, ikke reaktiv, og om at være rustet til at møde udfordringerne i en uforudsigelig verden. 

I Danmark er vi fuldstændige afhængige af vores IT. Det gør os sårbare.

Er prepping nødvendigt i Danmark?

Ja. Prepping er også nødvendigt i Danmark. Prepping er at have forberedt sig på kriser og katastrofer FØR de rammer. Ligesom meget andet i livet, vil du altid i bagklogskabens klare lys være glad for at være forberedt på forhånd. 

Da Danmark blev lukket ned pga Corona fik vi en forsmag på, hvordan paniske danskere reagerer: Istedet for at blive hjemme – som ellers blev anbefalet – blev folk bange og skyndte sig ud og hamstrerede toiletpapir. Vi blev bange og reagerede. Det er helt naturligt, men følger vi vores frygt blindt kan den reelt føre os i endnu større fare. 

Vi ser flere naturkatastrofer ramme verden. Her i Danmark oplever vi store vandmængder, voldsomme storme og snestorme. Katastrofer der som enkeltperson kan opleves ekstreme og farlige. 

I Danmark er vi helt ekstraordinært afhængige af vores IT infrastruktur. Du får sandsynligvis dine nyheder via en internetforbindelse på en app eller social platform. Hvordan ville du få nyheder og beskeder fra myndighederne hvis internettet brød sammen? 

Der er kun gode grunde til at preppe sig på katastrofer i Danmark. Men prepping i Danmark ser selvfølgelig anderledes ud end i fx USA.