Grundlæggende beredskab/prepping
Denne artikel indeholder annoncelinks
Det basale nødberedskab du skal have i dit hjem
Forestil dig at strømmen går. Vandet stopper. Internettet bryder ned. En voldsom snestorm hærger. Eller et helt femte scenarie. Du står nu og skal klare dig selv. Du ved ikke hvor længe, men lige nu, har du kun dig selv og det du har forberedt/preppet i dit nødberedskab.
Hvis du skal klare dig selv i 72 timer (3 døgn), bør du have:
- Mad, der ikke kræver opvarmning – Det kan være brød, frugt og grønt, havregryn, dåsemad mv. Spis den mad, der først vil gå i forrådnelse. Læs indlægget “Prepping af mad” her.
- Vand, mindst 3 liter – En voksen person bør drikke 2 liter vand om dagen. Læg 1-2 liter til i varme perioder og/eller til personlig hygiejne.
- Stearinlys og lighter/tændstikker
- Opladet powerbank – fx den her solcelle drevet powerbank
- Varmt tøj
- Varme tæpper
- Desinficerende håndsprit/vådservietter – en nem måde at spare på vandet
- Førstehjælpssæt – Hvis du kommer til skade er du ikke sikret, at offentlige instanser kan komme og hjælpe dig – fx dette førstehjælpssæt
Brug ovenstående som en basal tjekliste – hvad har/har du ikke lige nu?
Er I flere i husstanden, skal der selvfølgelig indtænkes at være nok mad, drikke mv. til alle i husstanden. Ovenstående fylder ikke meget og mange af tingene vil du helt naturligt have – fx varmt tøj, dyner/tæpper og mad i køleskabet.

Du er ikke garanteret at dit lokale supermarked har mad og drikke i tilfælde af en krise.
Hvor meget bør du preppe/have i dit nødberedskab?
Nu ved du, hvad du skal bruge for at klare dig selv i 3 dage. Men hvad hvis krisen fortsætter i længere tid? Her giver det mening at have et grundlæggende nødberedskab + at preppe til forskellige scenarier.

Artikel: Prepping af mad som nødberedskab
Læs om hvad langstidsholdbar mad er, hvilken type mad der er god at preppe med og meget mere.

Artikel: Opbevaring af vand
Vand der skal drikkes, skal opbevares efter særlige forholdsregler. Læs mere om dem her.
Hvorfor du bør preppe
I 2020 blev hele verden sat på pause da Covid-19 brød ud. Det skabte panik i befolkningen og ændrede alles dagligdag fra den ene dag til den anden. Siden da er rækken af kriser og forandringer kommet slag i slag: Ruslands angreb på Ukraine i februar 2022, der fik energipriserne til at stige i raketfart. Rekordhøje temperaturer målt i hele Europa i sommeren 2022, som en tydelig konsekvens af klimaforandringerne og et kommende amerikansk præsidentvalg, der, uanset udfaldet, også får konsekvenser for os i Europa.
Hver krise og forandring har vi almindelige danske borgere kunne mærke. Måske det har fået dig til at tænke over, hvor usikker verden pludselig er. Er du forberedt på det uforudsigelige? Det er de færreste. Især os danskere.
I Danmark er vi én af verdens mest udviklede teknologiske verdener. Stort set alt vi foretager os i hverdagen, indebærer at teknologier og systemer taler sammen. Du køber ind, uden at bruge kontanter. Du kører med den offentlige transport, der er afhængig af, at personale ved hvor og hvornår de skal køre. Du er i kontakt med venner og familie igennem online services. Hvad hvis alt det forsvandt fra den ene dag til den anden?
Når krisen rammer, vil du langt hellere være forberedt, end at stå med bukserne nede. Det er bare ikke nok at hamstre toiletpapir, gær og tro på det bedste. Tag ansvar for dit liv og andres sikkerhed ved at “preppe” dig på alt det der kan ske, men som vi ikke kan forudse.