Alt du skal vide om strømafbrydelser

I denne artikel er der annoncelinks

Hvad skal jeg gøre, hvis strømmen går?

Det er aldrig rart at opleve en strømafbrydelse. Vi er i dag fuldstændig afhængige af elektricitet til stort set alt vi laver: madlavning, vandforsyning, opladning af telefon og computer, der giver adgang til kommunikation med myndigheder og andre. Med andre ord: Elektricitet er fundamental i vores digitalt funderede samfund.

Hvis strømmen er gået ved dig skal du gøre følgende:

  1. Tjek din eltavle og se, om en sikring er gået.
  2. Hvis din eltavle ikke indikerer et nedbrud, er det en god idé at tjekke om dit nabolag mangler strøm. Det kan du se ved at se om der er lys på gaden eller ved din naboer eller du kan spørge i din lokale bygruppe på Facebook.
  3. Kontakt dit netselskab og hør om de er opmærksomme på nedbruddet og ved hvornår strømmen vender tilbage.

I bedste tilfælde er der tale om et kortvarigt nedbrud. I et slemt tilfælde er der tale om en planlagt afbrydelse af strømmen – hvilket kaldes “brown out”, det kan du læse mere om længere ned. Og i værste tilfælde kan strømafbrydelsen være en del af et udenlandsk angreb på de danske forsyningskilder, og så kan afbrydelsen vare længe Er du forberedt på en længerevarende strømafbrydelse?

Stearinlys og lommelygter med batterier er gode at have, hvis strømmen går.

Hvad er “brown out”?

“Brown out” betyder kort sagt en planlagt strømafbrydelse. Begrebet “brown out” kommer af, hvordan det ser ud, når et lys langsomt går ud – når det går fra lys til et mørkebrunt/sort.

Ved et “brown out” er der tale om planlagte strømafbrydelser i et område. De planlagte strømafbrydelser kan igangsættes hvis Danmark står overfor mangel på elektricitet, og hele Danmark dermed ikke kan forsynes med elektricitet. Da energikrisen i 2021 og 2022 var værst, talte nogle om at lave “brown out” i Danmark, i tilfælde af akut forsyningsmangel. Heldigvis skete det ikke, men for mange var det både en dyr og uhyggelig tid.

Der er dog en væsentlig risiko for at fjendtlige udenlandske nationer kunne finde på at angribe Danmarks forsyningsnet og vi vil opleve en længerevarende strømafbrydelse. Ved du hvad du skal gøre, hvis strømmen går i længere tid?

Hvordan varsles ’Brownout’?

Et “brown out” eller et planlagt afbrud af strømforsyningen vil altid blive varslet af myndighederne på forhånd. I nogle tilfælde vil varslet komme i god tid og kun vare i nogle få timer i udvalgte områder. Men afbrydelsen kan også ske akut og med ekstrem kort varsel. Nogle forsyningsselskaber har en SMS-service, du kan tilmelde dig, så du på forhånd får advarsel om en afbrydelse.

Hvis strømmen går så vil vandforsyningen også stoppe.

Hvis strømmen går, er der så vand?

Hvis strømmen går uplanlagt – eksempelvis hvis en udenlandsk nation afbryder Danmarks forsyningsnet – vil vandforsyningen også stoppe. Grunden til at vandet vil stoppe ved nedbrud af elnettet er, at der bruges pumper til at flytte vandet samt at de elektroniske og digitale processer i forbindelse med håndteringen af vand også vil komme ud af drift.

Det er derfor en god idé at fylde dine vandbeholdere op, hvis der bliver varslet et “brown out” / at strømmen går. Men du er ikke garanteret en varsel og derfor bør du altid være forberedt på at stå uden strøm og vand. Myndighederne forventer, at almindelig danskere kan klare sig selv i 72 timer – er du klar på det? Læs hvad du skal have forebredt her: “Klar dig selv i 72 timer“.

Hvis strømmen går, er der så vand?

Hvad skal jeg preppe for at klare et strømsvigt? 

Uanset om et strømsvigt er kort eller længerevarende er der ting, der er gode at have ved hånden hvis strømmen går og vandforsyningen bliver lukket. Der er de åbenlyse ting som: Vand, mad og en lommelygter. Men der er også ting som der er gode du gør – og ikke gør – ved et strømsvigt hvis du vil komme godt igennem krisen.

Vi har skrevet en liste med, hvad der er godt at preppe til at klare et strømsvigt her: “Prepping til længerevarende strømsvigt”.

Men her er også nogle gode råd og tips til, hvis strømmen går:

  1. Åben køleskabe og frysere så lidt som muligt. De er gode til at holde på kulden, så jo mindre du åbner dem, jo længere kan de holde temperaturen nede og maden frisk.
  2. Tænd for din nødradio, så du altid får de seneste nyheder. På den måde kan du også spare strømmen på dine devices.
  3. Hvis du bliver sulten, så spis den mest friske mad først og gem tørvarer og dåsemad til senere.
  4. Læs eller spil brætspil til at få tiden til at gå. Det bruger ingen strøm.

Hvad er sandsynligheden for at elnettet bryder sammen?

Det er ikke ualmindeligt at strømmen går. Enten fordi en sikring går, eller det sker ved en planlagte reparation eller opgradering af elnettet. Men med Ruslands invasion af Ukraine står hele Europa i en mere usikker situation. I dag foregår krig ikke kun på slagmarken, men er også flyttet ind i den digitale verden. Her kan det at lamme et lands forsyningskæder være et stærkt angreb, uden at det har menneskelige omkostninger.

Ifølge myndighederne og flere ledende militæreksperter, er der lav til ingen risiko for at Rusland eller et andet land angriber Danmark. Dermed er der også usandsynligt at elnettet bryder sammen som et led i et angreb.

Dog kan strømafbrydelser også forekomme af andre uventede hændelser: Naturkatastrofer, forsyningsmangel, inflation etc. At være forberedt på strømafbrydelser er derfor kun fornuftigt at være. Uanset hvad der får det til at ske og hvor længe det varer.